Η νεολαία «πιάνει ξανά τον χορό» στο Βόιο: Μια βιωματική ματιά στα πανηγύρια και τις εκδηλώσεις του Δήμου Βοΐου.

Με το πέρας των μεγάλων εορτασμών του Δεκαπενταύγουστου, οι πλατείες των χωριών μας ησυχάζουν σιγά-σιγά, όμως ο απόηχος από τα χάλκινα, τα κλαρίνα και τα ποδοβολητά των αλόγων παραμένει ζωντανός. Φέτος, έχοντας την τύχη να επισκεφθώ αρκετούς εορτασμούς πολιούχων και τοπικά πανηγύρια σε διάφορες κοινότητες του Δήμου Βοΐου, έγινα μάρτυρας μιας σιωπηλής αλλά δυναμικής ανατροπής: η νεολαία επιστρέφει μαζικά, συνειδητά και ορμητικά στην παράδοση.
Δεν επρόκειτο για μια απλή παρουσία ως θεατές. Οι νέοι του Βοΐου και οι εκατοντάδες επισκέπτες που πλημμύρισαν τον τόπο μας στο πλαίσιο του Πολιτιστικού Καλοκαιριού του Δήμου ήταν οι πρωταγωνιστές. Από τις παρέες των Καβαλάρηδων της Σιάτιστας που μετέφεραν το ιστορικό έθιμο από την Τουρκοκρατία μέχρι το Μοναστήρι του Μικροκάστρου, μέχρι τα νεανικά ανταμώματα και πανυγήρια στον Πεντάλοφο, τη Δαμασκηνιά, τον Πελεκάνο, το Δρυόβουνο, το Καλονέρι, τη Νεάπολη, το Τσοτύλι το Δίλοφο κ.α, το μήνυμα ήταν ένα: η παράδοση δεν είναι παρελθόν, είναι το μέλλον.
Σε μια εποχή απόλυτης ψηφιακής κυριαρχίας, θα περίμενε κανείς τη νέα γενιά αποστασιοποιημένη. Κι όμως, οι πλατείες του Βοΐου απέδειξαν το αντίθετο. Η επιστροφή αυτή δεν είναι μια εφήμερη καλοκαιρινή μόδα, αλλά μια βαθύτερη ανάγκη.
Το στοίχημα για τον Δήμο Βοΐου και τους τοπικούς φορείς κερδίζεται κάθε καλοκαίρι, όμως η πραγματική πρόκληση είναι η διάρκεια. Αυτή η ορμή των νέων που αποτυπώθηκε στα φετινά πανηγύρια πρέπει να μετουσιωθεί σε στήριξη των χορευτικών τμημάτων, των πολιτιστικών συλλόγων και των τοπικών δράσεων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το Βόιο δεν είναι απλά ένας γεωγραφικός προορισμός, είναι ένας ζωντανός πολιτισμικός πυρήνας. Και όσο οι νέοι του θα σέρνουν πρώτοι τον χορό στις πλατείες, η ιστορία και η ψυχή αυτού του τόπου δεν πρόκειται να σβήσουν ποτέ.
Και του χρόνου με υγεία στα ανταμώματά μας!!
Ζαγκουντίνος Δημήτριος
Αντιδήμαρχος Βοΐου
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- 1
- 2









