banner
banner
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
banner
banner

Οι πρωθυπουργοί στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης που δεν ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στα καθήκοντά τους!

0 comment 5 minutes read

Πολιτικολογίες…

(Το παρόν γράφτηκε στις 17-6-2011 από τον αείμνηστο Μηνά Παπακυρίλλου)

Καραγκιόζ μπερτέ (σκηνή Καραγκιόζη)

 

Γράφει ο Μηνάς Παπακυρίλλου

 

Από τα παιδικά μας χρόνια όλοι γνωρίζουμε τον Καραγκιόζη και έχουμε ιδεί πολλά έργα του.

Η λέξη είναι τουρκική. Καρά θα πει μαύρος και γκιοζ μάτια, δηλαδή μαυρομάτης. Αρχικά επρόκειτο για ελληνική ανακάλυψη που δημιουργήθηκε από Κωνσταντινουπολίτες. Μας το έκλεψαν, όπως και πάρα πολλά άλλα πράγματα, κατά τη σκλαβιά μας.

Στα ελληνικά λέγεται «θέατρο σκιών» και είχε πολλούς καλλιτέχνες που το έπαιζαν. Θυμάμαι το Σπαθάρη, που έγραφε και έργα, όπως ο Καραγκιόζης καφετζής, μάγειρας, αλλά και ο Μέγας Αλέξανδρος σκοτώνει τον όφη κλπ.

Δεν φαντάζομαι να σκέφθηκε να γράψει και ένα έργο «Τα καραγκιοζλίκια των πολιτικών αρχηγών».

Πρόκειται για ένα έργο που το είδαμε να παίζεται ζωντανά στις 15 και 16-6-20011. Ιδού  πως παίχτηκε:

Ο Γιωργάκης Παπανδρέου, πρωθυπουργός μας, πήρε στο τηλέφωνο τον Αντώνη Σαμαρά, το απόγευμα 15-6 και του είπε «έλα βρε Αντώνη να συζητήσουμε πώς θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε κάνοντας μια κυβέρνηση και έτσι να σταματήσουν οι Ευρωπαίοι να μας ζητούν συναίνεση». Του απάντησε ο κ. Σαμαράς, αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «συμφωνώ με μια προϋπόθεση, να γίνει μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό προσωπικότητα κοινής εμπιστοσύνης και επί πλέον να έχουμε σαν βασικό θέμα την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». Ο κ. Παπανδρέου απάντησε «συμφωνώ να είναι άλλος πρωθυπουργός, αλλά θα πρέπει να συνεννοηθώ με τους συνεργάτες μου και θα σου απαντήσω».  Από αυτή τη συζήτηση βγαίνει το συμπέρασμα ότι ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί για το καλό της πατρίδας, παραιτούμενος από τα δικαιώματα που είχε σαν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Το όλο θέμα κοινολογήθηκε, άστραψαν και βρόντηξαν οι δημοσιογράφοι, τα ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις. Όλος ο κόσμος πίστεψε ότι θα έβγαινε κάτι καλό. Θα συνεργάζονταν τα δύο μεγάλα κόμματα, έτσι που να μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τις πιέσεις των Ευρωπαίων και να άλλαζαν αρκετά από τα στραβά που είχαν υπογραφεί πριν ένα χρόνο. Κυρίως εκείνο που αφορούσε την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές μας, αν δεν μπορούσαμε να εξοφλήσουμε τα χρέη μας. Αυτή η παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι κάτι το πρωτοφανές. Δεν έχει ξαναγίνει σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας και από όλους τους λαούς του κόσμου. Επρόκειτο για τρομερά μεγάλο λάθος.

Πέρασαν μερικές ώρες και στη νέα επικοινωνία απάντησε ο πρωθυπουργός, ότι ακόμη το μελετά το θέμα και μετά από τις οκτώ απάντησε ότι ματαιώνεται η συνεργασία και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό.

Η εθνική κυριαρχία κατακτάται μόνο με πόλεμο.

Το όλο θέμα, όπως εξελίχθηκε, εγγίζει τα όρια της γελοιότητας. Πρόκειται για καραγκιοζλίκι.

Από κάπου, δεν γνωρίζουμε από πού, διέρρευσε το ζήτημα και προέκυψε μεγάλη αναταραχή. Άλλοι λένε ότι το κοινολόγησαν οπαδοί του ΠΑΣΟΚ για να πιέσουν τον κ. Παπανδρέου και να πάρει πίσω όσα είπε, λέγοντας ότι σαν αρχηγός δεν επιτρέπονταν να μην είναι πρωθυπουργός. Ότι θα έχανε πάρα πολλά το κόμμα κλπ. Ακόμα στρατεύθηκε και η οικογένεια.

Άλλοι λένε ότι το κοινολόγησαν οι Νεοδημοκράτες για να δείξουν ότι ο κ. Παπανδρέου απέτυχε και αποχωρεί. Ακόμα, άλλοι λένε ότι το όλο θέμα ήταν λεπτομερώς σχεδιασμένο για να καταλήξουμε στην αλλαγή συμπεριφοράς των διαφωνούντων βουλευτών. Να ψηφίσουν τον ανασχηματισμό αλλά και το νέο μνημόνιο. Αυτό το τελευταίο είναι τελείως φανταστικό που ξεφεύγει από τη λογική και την πραγματικότητα.

Εύχομαι η ανασχηματισθείσα κυβέρνηση να μακροημερεύσει, αλλά όλα δείχνουν ότι δεν έχει μεγάλο χρονικό περιθώριο, εκτός αν ο κ. Βενιζέλος επιτύχει αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου και του χρέους.

Θα πρέπει να σημειώσω μερικά σημαντικά πράγματα: Οι πολιτικοί μας θα πρέπει να πάψουν να μας λένε ψέματα. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να τιμωρηθούν όλοι όσοι για 30 χρόνια μας έκλεβαν και έβγαζαν τα κλοπιμαία στο εξωτερικό.

Τα δανεικά που μας δίνουν πάνε όλα στην τσέπη των δανειστών μας για να καλυφθεί μέρος των δανείων και των τόκων. Αυτό που κατά κόρον έλεγε ο συμπατριώτης μας κ. Παπακωνσταντίνου, ότι δεν θα έχουμε να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις είναι το απόλυτο ψέμα. Από όσα πήραμε μέχρι τώρα όλα πήγαν κατ’ ευθείαν στους δανειστές μας. Οι μισθοί και οι συντάξεις πληρώνονται από έσοδα της φορολογίας, εκτός από ένα μικρό μέρος που καλύπτεται από εσωτερικό δανεισμό.

Οι «φίλοι» μας οι Ευρωπαίοι μας δανείζουν, δεν μας τα χαρίζουν. Από τους υψηλούς τόκους (5,2 και 4,2) κερδίζουν πολλά.

Δεν τους συμφέρει να πτωχεύσουμε διότι θα τους παρασύρουμε και αυτούς. Θα δείτε πόσο θα μαλακώσουν και θα φροντίσουν να μην πτωχεύσουμε. Θα μας χαρίσουν τα πανωτόκια, τόκους, ακόμη και κεφάλαια για να κρατηθούμε στην επιφάνεια και να μη βουλιάξουμε. Αρκεί να υπάρξουν άνθρωποί μας που θα συζητήσουν και θα απαιτήσουν.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου, απεδείχθη ότι δεν ήξεραν να διαπραγματεύονται και να προστατεύουν τα συμφέροντά μας. Αφού τους τρομοκράτησε η Άγγελα Μέρκελ τους τα πήρε όλα. Τώρα σαν να κατάλαβε ότι δεν έκανε και τόσο καλά.

Απορώ πώς οι πολιτικοί μας δεν εκμεταλλεύονται το φόβο που έχουν οι Ευρωπαίοι να μην πτωχεύσουμε και να συζητήσουν από θέση ισχύος.

Ο λαός μας λέει ότι «όταν ένας χρωστάει στην τράπεζα 1000 ευρώ τότε αυτή του στέλνει τον χωροφύλακα για να τα πάρει. Όταν χρωστάει μερικά εκατομμύρια τότε η τράπεζα στέλνει τρεις χωροφύλακες για να τον προστατεύσουν  να μην πάθει τίποτε και χάσουν τα χρήματά τους. Αυτό θα πρέπει να επιδιώξουμε και εμείς. Να μας προστατεύσουν οι Ευρωπαίοι να μην πάθουμε τίποτε και χάσουν τα χρήματά τους». Όσα περισσότερα χρωστάμε τόσα περισσότερα θα μας χαρίσουν στο τέλος. Πρόκειται για έναν κανόνα της ζωής.

 

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00