banner
banner
Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
banner
banner

1923, την 5 Αυγούστου σκοτώνεται ο λήσταρχος Γκαντάρας. Μία εκδοχή είναι ότι ο φοβερός Θωμάς Γκαντάρας σκοτώθηκε στη θέση Οξυά της Δεσκάτης από τον κυνηγό Γιώργο Σιακαβάρα.

0 comment 1 minutes read

1923, την 5 Αυγούστου σκοτώνεται ο λήσταρχος Γκαντάρας.
Μία εκδοχή είναι ότι ο φοβερός Θωμάς Γκαντάρας σκοτώθηκε στη θέση Οξυά της Δεσκάτης κοντά στο χωριό Μαυρέλι, στις αρχές Αυγούστου 1923, από τον κυνηγό Γιώργο Σιακαβάρα.
Ο Σιακαβάρας είχε βγεί για κυνήγι αγριογούρουνου, όταν ξαφνικά είδε μπροστά του τον Θωμά Γκαντάρα και τον πυροβόλησε αμέσως.
Ο θάνατος όμως του Γκαντάρα έχει τόσο μυστήριο που υπάρχει και άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία τον λήσταρχο σκοτώνει ο Γιώργος Ράμμος, αδελφός του πρώην ληστή και αργότερα χωροφύλακα Χρήστου Ράμμου (αμνηστεύτηκε το 1929) για να πάρει το ποσό της επικήρυξης 1.200.000 δραχμές!
Αλλά ολόκληρη η περιοχή της Δεσκάτης και Χασίων επηρεάστηκε από την δράση του Γκαντάρα ώστε, πολλά χρόνια μετά, ο ποιητής Χρήστος Μπράβος (1948-1987), από την Δεσκάτη, έγραψε ένα πολύ ωραίο ποίημα με τίτλο «Όπου στα 1923 ο επικηρυγμένος Θωμάς Γκαντάρας, ο ληστής, αποφασίζει να φωτογραφηθεί», που μελοποίησε ο Λαρισαίος τραγουδιστής Θανάσης Παπακωνσταντίνου! Γνωστές είναι η περίφημες φωτογραφίες λήσταρχων που δεν ήταν μόνο σπάνιες, αποτελούσαν κατόρθωμα του φωτογράφου, αλλά και επιδίωξη του λήσταρχου για την εικόνα του προς τον Λαό και την Ιστορία!.
Η λερωμένη φουστανέλα του παλιού ληστή γερο-Γκούντα είχε δέκα πήχες πανί!.
Ο Αθανάσιος Μάνθος, πρωτοπόρος φωτογράφος των Τρικάλων, επιλέχθηκε από τον Γκαντάρα να τον φωτογραφήσει στη θέση Παλιογκορτσιά των Χασίων Γρεβενών. (περισσότερα στην έκδ. ΟΡΟΣΗΜΑ, σελ. 163 – Κεφ.9- Οι Λήσταρχοι).

Αλέξανδρος Τζιόλας

Leave a Comment

Η  ‘Εφημερίδα Νομού Κοζάνης’ είναι μια στήλη στην ενημέρωση της τοπικής κοινότητας, αντανακλώντας την πολυμορφία και τη ζωντάνια της περιοχής. Με την αφοσίωσή της στην έγκαιρη και αξιόπιστη ενημέρωση, καθώς και την αντικειμενική κάλυψη των γεγονότων, έχει καθιερωθεί ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών για τους αναγνώστες της.

@2024 – All Right Reserved. Designed and Developed by Codelux web Design

Αυτή η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Θα υποθέσουμε ότι είστε εντάξει με αυτό, αλλά μπορείτε να εξαιρεθείτε αν το επιθυμείτε. Αποδοχή Διαβάστε περισσότερα

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?
-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00