32
Μουσείο Ζορμπά: Γιατί προχωρά στο Παλαιοχώρι και «καρκινοβατεί» το Καταφύγι;
Μουσείο Ζορμπά: Ένα σημαντικό έργο ολοκληρώνεται μέσα στο 2026 στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικης
Η ολοκλήρωση του Μουσείου Ζορμπά στο Παλαιοχώρι Χαλκιδικής αποτελεί ένα σημαντικό έργο πολιτισμού και εξωστρέφειας για τον Δήμο Αριστοτέλη. Το μουσείο αναδεικνύει την πραγματική ιστορία του Γιώργου (Αλέξη) Ζορμπά, ο οποίος έζησε και εργάστηκε για περίπου 22 χρόνια στην περιοχή και ενέπνευσε τον Νίκο Καζαντζάκη για τον εμβληματικό ήρωα του «Βίου και Πολιτείας του Αλέξη Ζορμπά».
Με τη μετατροπή της ιστορικής οικίας Ζορμπά σε σύγχρονο, βιωματικό χώρο και τη δημιουργία διαδρομών που συνδέονται με τη ζωή του Ζορμπά, το Παλαιοχώρι αποκτά ένα νέο πολιτιστικό και τουριστικό τοπόσημο.
Η υλοποίηση του έργου αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της αποτελεσματικότητας και της αναπτυξιακής αντίληψης της δημοτικής αρχής και του δημάρχου Αριστοτέλη, που επενδύουν στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας, της πολιτιστικής
κληρονομιάς και της τουριστικής ταυτότητας του Δήμου.
Αυτά ο κ. Δημαρχος Βελβεντού -που είναι από πότε δήμαρχος στο Βελβεντό; – και ο Πρόεδρος της ΤΚ Καταφυγίου τα γνωρίζουν;
Πόσα χρόνια καρκινοβατει η υπόθεση ” Μουσείο Ζορμπά” στο Καταφύγι;
Είκοσι,τριάντα, παραπάνω;
Γνωρίζουν ακόμη οι ανωτέρω ότι, εκτός από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, και ο Κολινδρός ετοιμάζεται να αξιοποιήσει την οικία της οικογένειας Ζορμπά και να την μετατρέψει σε μουσείο;
Γνωρίζουν επίσης οι ίδιοι ότι στην Κρήτη και στο εκεί Μουσείο Καζαντζάκη προβάλλεται η ζωή και η δράση του Γιώργη ( Αλέξη) Ζορμπά;
(Πολλά ντοκουμέντα και πληροφορίες είχα δώσει , ως Πρόεδρος της ΜΕΚ στις αρχές της δεκαετίας του 80, στον Γιώργο Ανεμογιάννη).
Θα αντιληφθούν επιτέλους κάποιοι ότι δεν αρκεί μονάχα να σεμνυνομεθα ότι το Καταφύγι είναι “η γενέτειρα του Ζορμπά”αλλά χρειάζεται να κάνουμε και πολλά άλλα , κατά το παράδειγμα των ανωτέρω ;
Ως πότε θα περιμένουμε τη χρηματοδότηση του μουσείου Καταφυγίου;Ώσπου να μας ανακοινώσουν ότι χάθηκε η χρηματοδότηση;
Και ποιος θα ευθύνεται γι αυτήν την απευκταια αλλά,καθώς φαίνεται,προ των πυλών εξέλιξη;
Χωρίς δρόμο Ελατοχωρίου- Καταφυγίου,κ.Δημαρχε Βελβεντού,κανένας δεν χρηματοδοτεί μουσείο στο Καταφύγι.
Μονάχα μέσω αυτής της πρόσβασης μπορούν να επισκεφθούν το Καταφύγι κάτοικοι της Κατερίνης, Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Κεντρικής Μακεδονίας.
( Στη φωτογραφία τα ερείπια της πυρπολημένης οικιας όπου μεγάλωσε ο Γιώργης Ζορμπάς. Το κτίσμα του λεγομενου μουσείου Ζορμπά στο Καταφύγι βρίσκεται σε οικόπεδο ξένο προς τον Ζορμπά και την οικογένειά του).
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
- 1
- 2









