Σχέδιο καύσης σκουπιδιών στην Κοζάνη; Ο καρκινογόνος σκουπιδότοπος πέντε περιφερειών και μια «βραδυφλεγής» τραγωδία στην περιοχή μας;! Απουσία αντίδρασης
Η Κοζάνη, ως μια από τις περιοχές που εξετάζονται για το σχέδιο καύσης σκουπιδιών, βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Παρά τις σοβαρές περιβαλλοντικές και υγειονομικές ανησυχίες που έχει προκαλέσει το σχέδιο αυτό, παρατηρείται μια ανησυχητική έλλειψη δημόσιας αντίδρασης από τους τοπικούς άρχοντες και τους αυτοδιοικητικούς φορείς.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση ή ενέργεια από τους αρμόδιους φορείς της περιοχής για την αποτροπή ή τουλάχιστον τη συζήτηση του εν λόγω σχεδίου. Αυτή η απουσία αντίδρασης ενδέχεται να δώσει την αίσθηση ότι το θέμα δεν θεωρείται σοβαρό ή ότι δεν επηρεάζει τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον της περιοχής ή διεξάγονται υπόγειες διεργασίες μεγάλων συμφερόντων ερήμην των πολιτών που θα υποστούν τις επιπτώσεις!.
Από την άλλη, οργανώσεις πολιτών, όπως η ομάδα Ενέργεια Περιβάλλον SOS Δυτικής Μακεδονίας, έχουν αναλάβει την πρωτοβουλία να ενημερώσουν για τις επιπτώσεις που ενδέχεται να προκύψουν από την καύση σκουπιδιών, η οποία συνδέεται με την εκπομπή τοξικών αερίων και την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας. Πρόσφατα, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε μια σημαντική εκδήλωση στην Κοζάνη για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης γύρω από το θέμα.
Επιπτώσεις για την περιοχή της Κοζάνης
Η καύση σκουπιδιών έχει σοβαρές περιβαλλοντικές συνέπειες, που επηρεάζουν άμεσα την ποιότητα του αέρα και τη δημόσια υγεία. Οι εκπομπές τοξικών ουσιών, όπως οι διοξίνες, αποτελούν κίνδυνο για τους κατοίκους της περιοχής, αυξάνοντας την πιθανότητα αναπνευστικών προβλημάτων, καρκίνου και άλλων σοβαρών ασθενειών. Παράλληλα, η περιοχή της Κοζάνης, ήδη επιβαρυμένη από τη σωματιδιακή ρύπανση των προηγούμενων χρόνων, κινδυνεύει να υποστεί ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση από ένα τέτοιο σχέδιο.
Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να αρχίσει άμεσα δημόσια συζήτηση, ώστε να καταστεί σαφές ότι η τοπική κοινωνία δεν αποδέχεται αδιαμαρτύρητα την εφαρμογή ενός τόσο επιβαρυντικού μέτρου χωρίς τη συμμετοχή και τη συναίνεση των πολιτών.
Αντίδραση και κινητοποίηση
Η κοινή γνώμη της Κοζάνης και της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να ενημερωθεί για τις σοβαρές συνέπειες του σχεδίου καύσης σκουπιδιών. Οι τοπικοί άρχοντες και αυτοδιοικητικοί φορείς έχουν την ευθύνη να ανοίξουν τον διάλογο και να λάβουν υπόψη τις ανησυχίες της κοινωνίας πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε απόφαση. Η ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας, μέσω οργανώσεων και πρωτοβουλιών πολιτών, είναι το πρώτο βήμα για να διασφαλιστεί ότι η περιοχή θα παραμείνει προστατευμένη από επικίνδυνες και καταστροφικές περιβαλλοντικές πρακτικές.
Εν προκειμένω, ας όψονται οι ιθύνοντες, επαΐοντες και ειδήμονες, εστιάζοντας τις επιστημονικές τους απόψεις στο γεγονός πως οι διοξίνες μπορούν να διαπεράσουν τη μεμβράνη των κυττάρων και να αλλάξουν τη δράση των γονιδίων, που ρυθμίζουν τη διαδικασία της ανάπτυξης. Και απειροελάχιστες συγκεντρώσεις διοξινών μπορούν να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό και νευρικό σύστημα των οργανισμών.
Τρόποι αντιμετώπισης
Η ανακύκλωση εξακολουθεί να είναι μια περιθωριακή δράση και η συζήτηση εξακολουθεί να επικεντρώνεται στον «τόπο ταφής των απορριμμάτων», την ίδια στιγμή που η ευρωπαϊκή νομοθεσία επιβάλλει την επίτευξη συγκεκριμένων ποσοτικών στόχων ανάκτησης και ανακύκλωσης σε διάφορα υλικά, όπως το χαρτί, το γυαλί κλπ.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες προχώρησαν στο επόμενο βήμα, τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ), που δεν είναι παρά το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης που στηρίζεται στην ανακύκλωση και τη δραστική μείωση των απορριμμάτων που θα καταλήγουν σε ταφή.
Η απουσία σχετικών πρωτοβουλιών στην Ελλάδα έχει επαναφέρει στο τραπέζι τη συζήτηση της επικίνδυνης, αναποτελεσματικής και ακριβής καύσης των σκουπιδιών. Στα θετικά, από την άλλη πλευρά, πρέπει να καταχωρηθεί η λειτουργία της Επιτροπής Εναλλακτικής Διαχείρισης καθώς και η διευκόλυνση της δρομολόγησης συγκεκριμένων επενδύσεων (διαχείριση ηλεκτρικών, αδρανών αποβλήτων και ελαστικών).
Η σκυτάλη πλέον περνάει στα χέρια των πολιτικών παραγόντων της Κοζάνης και ευρύτερα της Δυτ. Μακεδονίας, καθώς και των αυτοδιοικητικών αρχόντων, να ενημερωθούν και να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την ενδεχόμενη επιλογή της περιοχής μας ως τόπος καύσης απορριμμάτων από πέντε περιφέρειες της Χώρας! …